fbpx

רשלנות רפואית

מאת: עורכת דין אושרת דרעי

תוכן עניינים

חשש לרשלנות רפואית? יתכן שמגיע לך פיצוי

רשלנות רפואית מתקיימת כאשר גורם מטפל נוהג במטופל/ת באופן לא מקובל, כלומר שאינו סביר מקצועית. אם נגרם למטופל/ת נזק בעקבות הטיפול הרשלני, קמה לכאורה עילה לתבוע פיצויים מהגורם המטפל ו/או מהמוסד שבו ניתן הטיפול. רשלנות עלולה להתבטא גם בהיעדר טיפול, הפסקת טיפול ללא בירור מעמיק מספיק, אבחנה שגויה, טעות בסוג התרופה וכיו"ב.

מדוע יש להוכיח שנגרם נזק בעקבות הטיפול הרשלני?

כיוון שתביעת רשלנות רפואית היא תביעה לפיצוי כספי בגין הנזקים שנגרמו לתובע/ת. אם לא נגרם נזק בפועל, אין למעשה סיבה לפצות את המטופל/ת במסגרת תביעת נזיקין. חשוב לדעת שגם פגיעה נפשית בהחלט נחשבת נזק ועשויה להיות עילה לפיצוי כספי, כל עוד ניתן לתמוך את הטענה בהוכחות.

מה ההבדל בין רשלנות לבין סיכון ידוע שהתממש?

נוסף על הוכחת הנזק, יש להוכיח כי ההליך הרפואי אכן היה רשלני ולא עמד בסטנדרטים מקובלים. לא כל טיפול שגרם לנזק הוא טיפול רשלני. ישנם טיפולים רפואיים רבים שכוללים סיכונים ידועים מראש. בכל ניתוח, למשל, קיימים סיכונים לסיבוכים שונים שחלקם חמורים. במידה וסיבוך מתרחש חלילה, לא בהכרח מדובר ברשלנות של המנתח או של מי מאנשי הצוות. סיבוך מוכר שהתרחש במסגרת הליך רפואי סביר, הוא מצער אך איננו מקים עילת תביעה בגין רשלנות רפואית.
מצד שני, העובדה שסיכונים מסוימים הם ידועים מראש, אינה פוטרת את הצוות הרפואי מחובת הזהירות ואינה מקנה לגורם רפואי את החופש להתרשל.
לכן, השאלה הנשאלת היא האם הטיפול היה סביר, כלומר עמד בסטנדרטים מקובלים, בוצע בתשומת הלב הראויה תוך מתן ביטוי למיומנות של הצוות והאם ננקטה זהירות.

הקשר בין הנזק לבין הרשלנות

נוסף על הוכחת נזק והוכחת רשלנות, נדרש גם להוכיח קשר סיבתי בין הדברים, כלומר, להראות כי אותה רשלנות בטיפול היא במידה רבה של סבירות הגורם לנזק שהוסב לתובע/ת.

נפגעת מהליך רפואי? חשש לרשלנות רפואית? אפשר וחשוב למצות את זכויותיך!

מכלול התנאים הללו עלול להישמע מורכב, אך כדאי לדעת שבמקרים רבים, בהחלט אפשר לעמוד בדרישות המשפטיות ולזכות את התובע/ת בפיצויים. בחלק מהמקרים הרשלנות מובהקת והמקרה מדבר בעד עצמו, ובמקרים אחרים ההליך מאתגר יותר. אתגרים עלולים להופיע למשל כאשר מדובר במקרה ישן. עקרונית, 7 שנים לאחר ההליך הרפואי, חלה עליו התיישנות ולא ניתן לתבוע בגינו בטענת רשלנות. אולם, לכלל זה יש חריגים: קטינים שנפגעו מרשלנות רפואית יוכלו לתבוע פיצויים עד גיל 25. נפגעים שהפגיעה בהם או הרשלנות שננקטה כלפיהם התגלתה באיחור, גם הם יוכלו לחרוג ממגבלת 7 השנים.
לכן, אם יש חשש שנפגעת מרשלנות רפואית, חשוב להביא את המקרה לבחינת עו"ד גם אם המקרה נראה לך מסובך וגם אם חלף זמן רב.

גם אם לא נפגעת בעצמך יתכן שכדאי לך לפנות לבירור משפטי

במקרה שבו קטין או קטינה נפגעו מרשלנות רפואית, הוריהם יוכלו לתבוע בשמם פיצויים. בנוסף, ניתן לתבוע גם בשם אדם שנפטר, משתי זוויות: מצד אחד, עזבון המנוח/ה יכול לתבוע פיצויים (שיוקנו ליורשים). מצד שני, אם למנוח/ה היו תלויים (למשל ילדים קטינים), הם יוכלו לתבוע את כל מה שנשלל מהם עקב הרשלנות הרפואית ותוצאותיה.

במקרה של חשש יש לפנות לעו"ד לייעוץ משפטי מוקדם ככל האפשר

במקרה של חשש לנזק עקב טיפול רפואי, יש לפנות לייעוץ משפטי בידי עו"ד מנוסה בדיני נזיקין ורשלנות רפואית. שלב איסוף המידע הוא חשוב ומוטב שיתבצע קרוב ככל האפשר למועד האירוע. בנוסף, חלק מהאירועים אינם מתועדים בגיליונות רפואיים אבל נצורים בזיכרון של המטופל/ת, ועלולים להישכח בהמשך. פרטים אלו עשויים להיות חשובים מאוד לסיכויי התביעה ולגובה הפיצוי.

סיפורה של מ.ד

מ.ד, תושבת הצפון בשנות ה-40 לחייה, סבלה מהשמנת יתר משמעותית וממחלות נלוות להשמנה כמו סוכרת ויתר לחץ דם. היא ביקרה אצל מנתח בריאטרי שהמליץ לה לעבור ניתוח הרזיה, על מנת להפחית ממשקלה ולשפר את בריאותה ואיכות חייה. מ.ד ניגשה לניתוח וכאשר התעוררה נאמר לה ולמשפחתה שהניתוח עבר בהצלחה. אולם, מרגע שהתעוררה ציינה כי היא חשה ברע, כאובה ומסוחררת. דיווח זה חזר על עצמו לאורך שעות רבות אך על פי הרשומות הרפואיות והעדות של בני המשפחה, רק לאחר שהכרתה התערפלה הצוות התגייס לברר לעומק את הסיבה לתחושתה הקשה. למרבה הצער מ.ד נפטרה כתוצאה מסיבוך של הניתוח ומשפחתה הגישה תביעה בגין רשלנות רפואית, בטענה כי ההתערבות המאוחרת בבירור תלונותיה של מ.ד היתה בלתי סבירה, לא עמדה בסטנדרט רפואי מקובל וגרמה למותה.
בית המשפט קיבל את טענת המשפחה של מ.ד ועזבונה פוצה ביותר מ-2 מיליון שקלים לטובת יורשיה.

לעתים תביעות רשלנות רפואית מסתיימות בפשרה בין הצדדים, כך שהקורבן מפוצה בסכום המקובל עליו ללא צורך בהליך משפטי ממושך. במידה והסוגייה כן מגיעה להכרעה, בית המשפט יעריך את הנזק הכולל ויקבע פיצוי שתפקידו להחזיר לנפגעים את שאיבדו וגם לפצותם על נזק נפשי, אם נדרש, כראות עיניו.

שאלות על רשלנות רפואית? חשש לנזק גופני או נפשי כתוצאה מטיפול? צרו קשר ונשמח לייעץ ולסייע

אושרת דרעי עורך דין תאונת עבודה- עורך דין ביטוח לאומי

קבל ייעוץ חינם עוד היום

אושרת דרעי עורך דין תאונת עבודה- עורך דין ביטוח לאומי
עורכת דין אושרת דרעי - עורך דין תאונת עבודה - ביטוח לאומי

קבל ייעוץ חינם עוד היום

אושרת דרעי עורך דין תאונת עבודה- עורך דין ביטוח לאומי
קבל ייעוץ חינם עוד היום
או קבעו פגישה מראש לייעוץ בחינם

תוכן עניינים

אושרת דרעי עורכי דין ביטוח לאומי

אושרת דרעי – עורכת דין ונוטריון

האם יש לך שאלות משפטיות? או שאת/ה צריך עזרה?

נוכל לסייע לך בשיחה טלפונית. לתאום פגישת היכרות ללא עלות וללא התחייבות:

דילוג לתוכן